haptotherapie vervolg

Haptotherapie draait om schijnbaar gewone dingen van het mens-zijn die dagelijks aan de orde zijn.  Over vrienden zijn met jezelf, over grenzen, stevig op je benen staan, ruimte innemen, kwetsbaarheid, vertrouwen en contact. Je leert jouw geschiedenis en patronen te herkennen in je lichaam en mogelijk oud zeer een plek te geven. Zodat je in het nu kunt zijn en vandaag de dag keuzes kunt maken die wezenlijk bij je passen.

Het klinkt misschien vreemd, maar je draagt jouw geschiedenis bij je. Je lichaam slaat oude ervaringen op en draagt deze “oplossingen van toen” aan in vergelijkbare situaties van nu . Te pas én te onpas. Misschien reageer je op een manier of met een lading die niet past bij het moment. Iets ouds kan zo vandaag de dag in de weg staan om je verder te ontwikkelen. Trek je je terug of overschreeuw je jezelf als het lastig wordt? Wordt je hard of overheerst je hart?

Waarom lopen we hier eigenlijk tegenaan? Ons hoofd wordt meer dan ooit aangesproken. We moeten bij de les blijven, efficiënt zijn en de agenda nauwgezet volgen. We denken na over allerlei keuzes en willen de juiste nemen. Maar ja, hoe zit het dan nog met voelen? Hebben we daar nog wel tijd voor, buiten het verplichte uurtje spinnen of yoga, of doen we dat pas als de last zich manifesteert? Als je weer hoofdpijn of rugpijn krijgt, of als je lontje wel erg kort is.

Haptotherapie is een practiced based methode.